فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 127 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شراره رضائیان*، حمیدرضا پوریان فر صفحات 166-183

    زمینه:

     قارچ ری شی با نام علمی گانودرما لوسیدوم یک قارچ چتری است که با قدمتی بیش از چندهزار سال به عنوان یک قارچ خوراکی دارویی برای درمان بیماری های مختلف در کشورهای آسیایی مورد استفاده قرار می گیرد. 

    هدف:

     این مطالعه با هدف مرور پژوهش های انجام گرفته در زمینه اثرات ضدپیری قارچ ری شی انجام شد.

    روش ها:

     این یک مطالعه مروری است. کلیدواژه های قارچ ری شی، گانودرما لوسیدوم، خواص ضدپیری، خواص آنتی اکسیدانی و رادیکال های آزاد به فارسی و انگلیسی در پایگاه های اطلاعاتی پاب مد، اسکوپوس، گوگل اسکولار، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و مگ ایران در محدوده سال های 1989 تا 2023 جست وجو شد. 

    یافته ها :

    پژوهش های انجام شده تا به امروز حاکی از آن هستند که عصاره های به دست آمده از قارچ ری شی دارای خواص ضدپیری قابل اندازه گیری به ویژه در بافت های قلبی، کبدی و مغزی هستند. این اثرات عمدتا از طریق تنظیم سیستم ایمنی، مقابله با اکسیداسیون، به دام انداختن رادیکال های آزاد، افزایش دهیدروژنازهای میتوکندری، تقویت عناصر مجموعه های 1و 2 زنجیره انتقال الکترون و پیشگیری از تحلیل عصبی ناشی از تنش اکسیداتیو اعمال می شوند. حضور مولکول های فعال زیستی در این قارچ به ویژه پلی ساکاریدها و تری ترپن ها اهمیت این قارچ را در تحقیقات مرتبط با پیری پررنگ کرده است.

    نتیجه گیری:

     قارچ ری شی یک کاندیدای مناسب جهت تهیه عصاره ها یا ترکیبات با خواص ضدپیری است. اما شناخت مکانیسم های توجیه کننده اثرات ضدپیری قارچ ری شی هنوز نیازمند پژوهش های پایه و درون تنی بیشتری است. همچنین جای خالی کارآزمایی های بالینی در زمینه اثرات ضدپیری عصاره های قارچ ری شی به ویژه در کشور ما وجود دارد.

    کلیدواژگان: ری شی، گانودرما لوسیدوم، خواص ضدپیری، تعدیل سیستم ایمنی، خواص آنتی اکسیدانی
  • علی اشرف، رامین ابراهیمیان جیکتاجی، مصطفی سعیدی نیا، گلاره بی آزار*، حبیب اسلامی کنارسری، محمدکاظم بهجت صفحات 184-193

    زمینه :

    در روند درمان بیماران کووید-19 بستری در بیمارستان، یکی از عوارضی که بیماران را تهدید می کند، آسیب های ریوی از قبیل باروتروماست.

    هدف :

    مطالعه حاضر به منظور بررسی فراوانی عارضه باروترومای ریوی در بیماران مبتلا به کووید-19 بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های رازی و پورسینا شهر رشت انجام شد.

    روش ها:

     این مطالعه، یک مطالعه گذشته نگر است که روی بیماران با تشخیص کووید-19 بستری شده در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های آموزشی درمانی (پورسینا و رازی) شهر رشت در سال 1399 انجام شد. چک لیستی که شامل اطلاعات زمینه ای بیماران و عوارض ریوی بیماران بود، توسط دستیار بیهوشی ثبت شد. 

    یافته ها :

    در کل، اطلاعات 140 بیمار مورد آنالیز قرار گرفت. 81 بیمار (57/9 درصد) تحت تهویه غیرتهاجمی و 59 بیمار (42/1 درصد) تحت تهویه تهاجمی با ونتیلاتور قرار گرفتند. در 9 مورد (6/4 درصد) عارضه باروتروما مشاهده شد که در این میان، 8 مورد (88/9 درصد) عارضه پنوموتوراکس و یک مورد (11/1 درصد) عارضه پنوموتوراکس همزمان با آمفیزم ساب کوتانیوس بود. نتایج نشان داد بروز باروتروما در بیمارانی که تهویه تنفسی تهاجمی دریافت کرده بودند، به طور معنی داری بیشتر بود (0/003=P) اما از نظر انواع تهویه غیرتهاجمی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (P>0/05).<p)

    نتیجه گیری :

    شیوع باروتروما در بین بیماران کووید-19 در بیمارستان های مورد مطالعه پایین بود که نشان دهنده عملکرد مناسب پزشکان معالج و رعایت دستورالعمل های استاندارد است.</p)

    کلیدواژگان: بیمار، کووید-19، باروتروما، تهویه مکانیکی
  • محمدتقی آشوبی، پیروز سامی دوست، آرین بقایی، سمانه غضنفر طهران، زهرا عطرکار روشن، علیرضا جعفری نژاد، محمدصادق اسماعیلی دلشاد* صفحات 194-204

    زمینه:

     پاندمی کووید-19 سبب تغییر در زندگی روزمره، اختلال در عملکرد بیمارستانی و خدمات پزشکی به خصوص در بخش پیوند اعضا شده است.

    هدف :

    این مطالعه به منظور مقایسه تعداد و فراوانی اهدا و پیوند اعضا در بازه زمانی قبل و بعد از شیوع پاندمی کووید-19 در مرکز پیوند شمال ایران انجام شد.

    روش ها:

     این مطالعه مقطعی روی 75 بیمار دچار مرگ مغزی در بازه زمانی 3ساله در رشت انجام گرفت. اطلاعات جمعیت شناختی، بیماری زمینه ای، سابقه مصرف سیگار و مواد مخدر، علت منجر به مرگ مغزی، عضو اهدایی، تعداد عضو اهدایی به ازای هر بیمار، نوع عضو پیوندشده و محل انجام پیوند در داخل یا خارج استان ثبت شد. سپس این فاکتورها براساس زمان آغاز پاندمی کووید-19 در ایران، در دو بازه زمانی اول مرداد 1397 لغایت اول اسفند 1398 (دوره قبل از پاندمی) و اسفند 1398 لغایت شهریور 1400 (دوره بعد از پاندمی) مقایسه شدند. اطلاعات ثبت شده توسط نرم افزار SPSS نسخه 21 با سطح معنی داری کمتر از 05/0 مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

     در مقایسه مشخصات بیماران اهدا کننده در دو بازه زمانی مورد بررسی، میانگین سن بیماران اهداکننده طی پاندمی کووید-19 به صورتی معنی دار بالاتر از سن بیماران قبل از پاندمی کووید-19 بود (001/P<0). در بررسی علل منجر به مرگ مغزی، شایع ترین علت در بازه زمانی قبل از شیوع کووید-19، تروما و پس از پاندمی کووید، علل مغزی عروقی بود (0/010=P). فراوانی توزیع اهدای اعضا و همچنین میانگین تعداد اعضای اهدایی به ازای هر اهدا کننده در طی پاندمی کووید-19 به صورت معنی داری کمتر از تعداد اعضای اهدایی قبل از شیوع پاندمی بود (001/P<0).

    نتیجه گیری :

    نتیجه این مطالعه نشان داد همه گیری کووید-19 تاثیر قابل توجهی بر روند اهدا و پیوند اعضا در شمال ایران داشته است.

    کلیدواژگان: اهدای عضو، مرگ مغزی، پیوند اعضا، کووید-19
  • نعمت الله آهنگر، امیرحسین پورابراهیمی، پریسا باقری طولارود، آلاله جراحی، محمدابراهیم غفاری، مژده اسماعیل زاده، علیرضا فیض خواه، محمدرضا مبین* صفحات 206-215

    زمینه :

    عسل دارای کاربردهای طبی متنوعی است. یکی از کاربردهای عسل در رابطه با بهبود زخم است. برای اتصال گرافت پوستی به بافت زیرین به طور معمول از استاپلر استفاده می شود که به علت گران بودن، عدم تولید در داخل کشور و ایجاد آسیب فیزیکی به بافت، نیاز به گزینه جایگزین احساس می شود.

    هدف :

    مطالعه حاضر با هدف بررسی استفاده از عسل طبی در مقایسه با استاپلر در چسباندن گرافت های پوستی در زخم های ناشی از سوختگی در یک مرکز سوختگی در شمال ایران انجام شد. 

    روش ها:

     در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 80 بیمار دچار سوختگی با درصد سوختگی زیر 40 درصد وارد مطالعه شدند. بیماران در دو گروه استفاده از عسل و استفاده از استاپلر قرار گرفتند. اطلاعات جمعیت شناختی و درصد سوختگی از پرونده بیماران استخراج شد. متغیرهای رد پیوند، روزهای بستری پس از انجام گرافت، جابه جایی پوست پیوندی، جمع شدگی گرافت، درد، ادم، هماتوم، خارش و عفونت پس از پیوند در زمان های تعیین شده، بررسی و ثبت شد.

    یافته ها :

    در این مطالعه 80 بیمار در دو گروه 40نفره قرار گرفتند. به طورکلی 34 نفر (42/5 درصد) مرد و 46 نفر (57/5 درصد) زن بودند. میانگین سنی بیماران 15/42± 39/29 سال بود. براساس نتایج به دست آمده تفاوت معنی داری در تعداد روزهای بستری پس از انجام گرافت (0/001>P)، ، میزان عفونت، هماتوم، ادم، درد و خارش (0/0001=P) مشاهده شد که در گروه عسل مقدار کمتری داشت. میزان جمع شدگی گرافت در گروه استاپلر (0/031=P) کمتر بود. رد پیوند در هیچ گروهی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری :

    نتایج بیانگر این است که استفاده از عسل طبی در درمان زخم سوختگی در مقایسه با استاپلر موجب کاهش مدت بستری پس از انجام گرافت و کاهش عوارض نامطلوبی همچون درد، خارش، ادم، هماتوم و عفونت می شود. همچنین استفاده از عسل طبی برای اتصال گرافت به بافت زیرین، همانند درمان روتین، کارآمد است.

    کلیدواژگان: سوختگی، گرافت پوستی، عسل، استاپلر
  • دلارام رستم، حمیدرضا تقوای معصومی، احسان ابوطالب* صفحات 216-233

    زمینه:

     امروزه متوسط سرانه مصرف مکمل ها به صورت چشمگیری در جهان رو به افزایش است. مکمل های غذایی جزو محبوب ترین فراورده های سلامت محور هستند. 

    هدف :

    هدف این مطالعه بررسی دانش و شیوه نگرش مردم در مورد مکمل ها و مصرف آن ها بود.

    روش ها:

     این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی در بازه زمانی شش ماهه انجام شد. 1220 نفر از مراجعه کنندگان به داروخانه های شهر رشت پرسش نامه ای شامل سوالات جمعیت شناختی، دانش و نگرش نسبت به مکمل های دارویی را تکمیل کردند.

    یافته ها:

     اکثریت نمونه ها دانش ضعیفی در ارتباط با سوالات پرسش نامه داشتند و از دامنه صفر تا 9، میانگین نمره 36/2±14/5 برای آن ها ثبت شد. همچنین نمره دانش، برحسب تحصیلات، شغل، مصرف مکمل های دارویی، تعداد مکمل مصرفی و علت مصرف مکمل دارویی معنی دار بود، به طوری که افراد دارای تحصیلات فوق لیسانس و بالاتر، افرادی که شغل های بهداشتی درمانی داشتند، مصرف کنندگان مکمل های دارویی، مصرف کنندگان بیش از دو مکمل و مصرف مکمل جهت درمان مناسب، از دانش بالاتری برخوردار بودند. در خصوص نگرش نسبت به مکمل های دارویی از دامنه صفر تا 40، میانگین نمره 64/4±14/16 به دست آمد و 33/76 درصد از نمونه ها درمورد مکمل های دارویی نگرش منفی داشتند. طبق نتایج، آگاهی با نگرش نسبت به مکمل های دارویی رابطه معکوس و معنی دار داشت.

    نتیجه گیری:

     با توجه به ضعیف بودن دانش افراد و نیز نگرش منفی نسبت به مکمل های دارویی، به نظر می رسد آموزش همگانی جهت ارتقای سطح دانش و توسعه فرهنگ مصرف مکمل های دارویی ضروری است.

    کلیدواژگان: داروخانه، دانش، نگرش، مکمل ها
  • ملیحه توفیقی نعیم، محمدمهدی پسندیده*، عادله عیسی نظر صفحات 234-249

    زمینه :

    پدیده ناباروری، یکی از بحران های پراهمیت در زندگی است که در اکثر جوامع اضطراب بسیاری را بر زوجین تحمیل می کند. زوجین نابارور، مشکلات، مسایل و آسیب های کثیری را در ابعاد روانی، زناشویی، خانوادگی و اجتماعی تجربه می کنند.

    هدف :

    مطالعه حاضر به منظور ارزیابی بهزیستی روان شناختی، بنیان های اخلاقی و حس شوخ طبعی در زوج های نابارور و بارور مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) شهر رشت در سال 1401 انجام شد. 

    روش ها :

    پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای است که بر روی 212 نفر (106 زوج نابارور و 106 زوج بارور) در سال 1401 انجام شد. نمونه ها با استفاده از پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف، پرسش نامه بنیان های اخلاقی و پرسش نامه مقیاس چندبعدی حس شوخ طبعی مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها در دو گروه از آزمون آنالیز کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 28 استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد در ابعاد پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری و رشد فردی از ابعاد بهزیستی روان شناختی و بعد اخلاص/پاکی از بنیان های اخلاقی و بعد شوخ طبعی، خلاقیت و استفاده اجتماعی از شوخ طبعی از حس شوخ طبعی و نمره کل بهزیستی روان شناختی بین زوج های نابارور و بارور تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     برخی ابعاد بهزیستی روانشناختی، بنیان های اخلاقی و حس شوخ طبعی زوجین بارور به طور معنی داری بالاتر از زوجین نابارور بود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، بنیان های اخلاقی، حس شوخ طبعی، ناباروری
  • آرزو پرکار، صدرالدین ستاری*، محمدتقی مقدم نیا صفحات 250-265

    زمینه:

     آموزش های سازمانی به عنوان ابزاری برای توسعه سرمایه انسانی در نظر گرفته می شوند و آسیب شناسی آن، به عنوان مقدمه تحول سازمانی و فرایندی نظام مند برای شناخت وضع موجود و حل چالش ها و محدودیت های آن است.

    هدف :

    هدف از انجام این پژوهش، آسیب شناسی آموزش کارکنان سامانه فرماندهی حادثه در بیمارستان های استان گیلان با استفاده از الگوی آسیب شناسی سه شاخگی بود. 

    روش ها:

     این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و شیوه گردآوری اطلاعات، با رویکرد کیفی کمی بود. جامعه آماری در بخش کیفی خبرگان در حوزه سامانه فرماندهی حادثه و در بخش کمی تمامی مدیران و کارکنان این سامانه در بیمارستان های استان گیلان به تعداد 548 نفر بودند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختارمند و در بخش کمی پرسش نامه محقق ساخته بود و برای تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کیفی از نرم افزار MAXQDA نسخه 2020 و در بخش کمی از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد. 

    یافته ها :

    نتایج بخش کیفی نشانگر استخراج 55 کد باز، 25 کد محوری و 6 کد انتخابی در قالب سه شاخه فرایندی، زمینه ای و ساختاری بود. نتایج بخش کمی نیز نشان داد در بین شاخه ها، عوامل فرایندی با واریانس و ضریب تاثیر 0/262، آسیب زننده تر از عوامل زمینه ای و ساختاری در فرایند آموزش هستند. 

    نتیجه گیری :

    نتایج پژوهش نشان داد آسیب شناسی براساس ابعاد سه شاخگی، اقدامی موثر در تشخیص فوریت ها و اولویت های آموزش کارکنان سامانه است و استفاده از این مدل در مواقع بحران می تواند گامی موثر در شناخت نواقص برای حل آسیب های شناسایی شده و اقدامات مطلوب برای آموزش محسوب شود.

    کلیدواژگان: سامانه فرماندهی حادثه، آسیب شناسی، آموزش کارکنان، بیمارستان، استان گیلان
|
  • Sharareh Rezaeian*, HamidReza Pourianfar Pages 166-183
    Background

    Reishi (Ganoderma lucidum) is a mushroom that has been used in Asian countries for many years as a culinary-medicinal mushroom to treat a variety of diseases. 

    Objective

    This study aims to review the studies conducted on the anti-aging effects of Reishi.

    Methods

    This is a review study. A search was conducted in Scopus, PubMed, Google Scholar, SID, and MagIran databases for articles published from 1989 to 2023 using the following keywords: Reishi mushroom, G. lucidium, anti-aging, antioxidant activities, free radicals, 

    Results

    The studies showed that the extracts of Reishi have measurable anti-aging properties, especially in the heart, liver and brain tissues. The anti-aging activity of Reishi is mainly due to its ability to modulate the immune system, scavenge free radicals, inhibit oxidative stress, increase mitochondrial dehydrogenases, strengthen the electron transport chain, and prevent neurodegenerative diseases caused by oxidative stress. Bioactive compounds, such as polysaccharides and triterpenes, have been suggested to be involved in the anti-aging activity of Reishi.

    Conclusion

    Reishi is a suitable candidate for preparing extracts or compounds with anti-aging properties. However, more in-vivo studies are needed to gain deeper insight into the mechanisms underlying the anti-aging effects of Reishi. In addition, there is a lack of clinical trials in the field of anti-aging effects of Reishi extracts, especially in Iran.

    Keywords: Reishi, Ganoderma lucidium, Anti-aging, Immunomodulation, Antioxidant
  • Ali Ashraf, Ramin Ebrahimiyan Jektaji, Mostafa Saeedinia, Gelareh Biazar*, Habib Eslami Kenarsari, MohmmadKazem Behjat Pages 184-193
    Background

    In the treatment process of hospitalized patients with COVID-19, one of the threatening complications is pulmonary complications such as barotrauma.

    Objective

    This study aims to investigate the prevalence of barotrauma in COVID-19 patients admitted to intensive care units (ICU) of two hospitals in Rasht, Iran.

    Methods

    This retrospective study was conducted on COVID-19 patients admitted to the ICUs of Razi and Poursina hospitals in Rasht in 2020. Their files were studied, and their demographic/clinical data and pulmonary complications were extracted using a checklist by an anesthesia resident. 

    Results

    Out of 140 patients, 81(57.9%) received non-invasive mechanical ventilation and 59(42.1%) had invasive ventilation. Barotrauma was observed in 9 cases (6.4%), 8(88.9%) in the form of pneumothorax and one (11.1%) in the form of both pneumothorax and subcutaneous emphysema. The results showed that the incidence of barotrauma was significantly higher among patients who received invasive mechanical ventilation (P=0.003). No significant difference was observed among patients received non-invasive ventilation (P>0.05). 

    Conclusion

    The prevalence of barotrauma among COVID-19 patients in the study hospitals is low, which indicates the proper performance of the attending physicians and compliance with the standard guidelines.

    Keywords: COVID-19, Barotrauma, Mechanical Ventilation
  • MohammadTaghi Ashobi, Pirooz Samidoost, Arin Beghaei, Samaneh Ghazanfar Tehran, Zahra Atarkar Roshan, Alireza Jafarinezhad, MohammadSadegh Esmaeili Delshad* Pages 194-204
    Background

    The COVID-19 pandemic caused changes in daily life and disrupted hospital performance and the provision of medical services, especially in the organ transplant departments.

    Objective

    This study aims to compare the frequency of organ donation and transplantation before and after the COVID-19 outbreak in the transplant centers of northern Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 75 donors with brain death from 2018 to 2021 in Rasht. Demographic data, underlying diseases, history of smoking and drug use, causes of brain death, type of donated organ, number of donated organs per patient, type of transplanted organ, and the location of transplantation (in or out of the province) were recorded. Then, these factors were compared between two time periods: Before the pandemic (from July 2018 to February 2020) and during the pandemic (from February 2020 to August 2021). The recorded data was analyzed in SPSS software, version 21. The significance level was set at 0.05.

    Results

    The mean age of donors during the pandemic was significantly higher than that of patients before the pandemic (P<0.001). The most common cause of brain death in donors before the pandemic was trauma; after the pandemic, cerebrovascular causes were more common (P=0.01). The frequency of organ donation and the mean number of donated organs per donor during the pandemic were significantly lower than before the pandemic (P<0.001).

    Conclusion

    The COVID-19 pandemic has significant impact on the process of organ donation and transplantation in northern Iran.

    Keywords: Organ donation, Brain Death, Organ transplant, COVID-19
  • Nematollah Ahangar, Amirhossein Pourebrahimi, Parissa Bagheri Toolaroud, Alale Jarrahi, MohammadEbrahim Ghaffari, Mojdeh Esmailzadeh, Alireza Feizkhah, Mohammadreza Mobayen* Pages 206-215
    Background

    One of the applications of honey is in wound healing. A stapler normally connects the skin graft to the underlying bed. Due to its high cost and lack of production in Iran, and causing physical damage to the tissue, an alternative method is needed.

    Objective

    This study aims to compare the effects of using medical honey and staplers for skin graft fixation in patients with burn wounds in the north of Iran.

    Methods

    In this clinical trial, 80 patients with deep second-degree and third-degree burns less than 40% of total body surface area were included and were randomly divided into two groups of honey (n=40) and stapler (n=40). Demographic information and the percentage of burns were extracted from patients’ medical files. The graft rejection, number of hospitalization days, grafted skin displacement, graft contracture, pain severity, existence of edema or hematoma, itching severity, and infection after grafting were investigated and recorded.

    Results

    Of 80 patients, 34 were male (42.5%) and 46 were female (57.5%). The mean age of the patients was 39.29±15.42 years. A significant difference was observed in the mean number of hospitalization days after grafting (P<0.001), incidence of infection, hematoma, edema, and severity of pain and itching (P<0.001), which were lower in the honey group. The graft contracture rate was lower in the stapler group (P<0.001). Graft rejection was not observed in any groups.

    Conclusion

    The use of medical honey for skin graft fixation reduces the duration of hospitalization and adverse effects such as pain, itching, edema, hematoma, and infection compared to staplers. This method is as efficient as the routine treatment.

    Keywords: Burns, Skin graft, Honey, Stapler
  • Delaram Rostam, Hamidreza Taghvaye-Masoumi, Ehsan Aboutaleb* Pages 216-233
    Background

    Today, the consumption of nutritional supplements is increasing dramatically in the world.

    Objective

    This study aims to survey the knowledge and attitudes of people in Rasht, Iran, towards nutritional supplements and determine their consumption rate.

    Methods

    This descriptive-analytical study with a cross-sectional design was conducted over 6 months on 1220 people referred to pharmacies in Rasht city. They completed a self-report questionnaire surveying demographic data, knowledge, and attitude towards nutritional supplements.

    Results

    The majority of people had poor knowledge (mean score: 5.14±2.36 out of 9). The knowledge scores were significantly different in terms of educational level, occupation, use/non-use of supplements, number of used supplements, and the reason for taking drug supplements, such that people with a master’s degree or higher, healthcare providers, and supplement users had higher scores. The attitude score was 16.14±4.64 (out of 40), and 76.33% had a negative attitude towards nutritional supplements. The knowledge score had a significant negative relationship with the attitude score.

    Conclusion

    Given the poor knowledge of people in Rasht city and their negative attitude towards nutritional supplements, it is recommended to develop public education programs to improve their knowledge of nutritional supplements.

    Keywords: Knowledge, Attitudes, Supplements
  • Maliheh Tofighi Naeim, MohammadMehdi Pasandideh*, Adele Eisanazar Pages 234-249
    Background

    Infertility is a major crisis for couples, causing anxiety in them. Infertile couples experience more psychological, marital, family, and social problems.

    Objective

    This study aims to compare psychological well-being, moral foundations, and sense of humor between fertile and infertile couples in Rasht, Iran.

    Methods

    In this causal-comparative study, 212 couples (106 infertile and 106 fertile) referred to Al-Zahra Hospital in Rasht in 2022 participated. Ryff’s psychological well-being scale, moral foundations questionnaire, and multidimensional sense of humor scale were used to collect data. For data analysis, the analysis of covariance was used in SPSS software, version 28.

    Results

    There was a significant difference between infertile and fertile couples regarding self-acceptance, positive relations with others, autonomy, and personal growth dimensions of psychological well-being and its total score, and also in the sanctity/purity dimension of moral foundations and the humor creativity and uses of humor for social purposes dimension of sense of humor.

    Conclusion

    Fertile couples in Rasht have significantly higher scores in some dimensions of psychological well-being, moral foundations, and sense of humor than infertile couples.

    Keywords: Psychological well-being, Moral foundations, Sense of humor, Infertility
  • Arezou Porkar, Sadraddin Sattari*, MohammadTaghi Moghadamnia Pages 250-265
    Background

    Staff training in organizations is a measure for developing human capital. The pathology of this process needs to be assessed to understand the current situation and solve the challenges and limitations.

    Objective

    This study aims to assess the pathology of the training process for the incident command system (ICS) staff of hospitals in Guilan Province using the three-pronged approach.

    Methods

    This is a qualitative-quantitative study. The study population in the qualitative phase included experts in the hospital ICS. In the quantitative phase, the study population included all ICS managers and staff in the Guilan Province hospitals (n= 548). The data collection tool was a semi-structured interview in the qualitative phase and a researcher-made questionnaire in the quantitative phase. For data analysis, MAXQDA software, version 2020 was used in the qualitative phase and SPSS software, version 26 was used in the quantitative phase.

    Results

    The results in the qualitative phase showed the extraction of 55 open codes, 25 axial codes, and 6 selective codes in the form of three domains of processes, context, and structure. The results in the quantitative phase showed that among all the domains, the process domain-related factors with a percentage of variance (impact) of 0.262 were more harmful than context- and structure-related factors in the training process.

    Conclusion

    The pathology assessment based on the three-pronged model is an effective method for determining the training priorities for the hospital ICS staff. The use of this model during a crisis can be an effective step for identifying shortcomings to solve them and take appropriate measures for the ICS staff training.

    Keywords: Incident command system, Pathology, Staff training, Hospital, Guilan Province